Den här rätten är både löjligt enkel och försvinnande god. Jag tror nog inte att jag någon gång har lyckats få något över till matlåda hur mycket jag än har ökat mängden.
Köttfärsgratäng (4-6 portioner)
- 600 g nötfärs
- 10 – 12 mjöliga potatisar eller en rejäl kålrot (för en mer GI- / LCHF-vänlig variant)
- En lök
- 3 dl vispgrädde
- en köttbuljongstärning
- 2 msk senap
- salt
- svartpeppar
- litet chili-krydda
Värm upp grädden på spisen, blanda i senapen och smält buljongen i den. Skala potatis eller kålrot och skiva tunt. Lägg ut ett lager i botten på en ugnsfast form. Hacka löken och strö på litet av den. Salta och peppar. Lägg i ett jämnt lager av hälften av köttfärsen. Salta och peppar igen och bygg sedan ytterligare ett lager med potatis, lök och köttfärs. Häll på såsen och toppa med ett lager potatis / kålrot. Överst litet salt, peppar och chili-krydda.
Grädda det hela i ugnen i 225 grader i c:a en timma. Känn med sticka så att potatisen / kålroten är mjuk. Om det verkar som om någonting fattas är det oftast salt som behövs tillsättas. För att rätten ska bli bra behövs riktig vispgrädde – det blir inte samma sak med mindre feta gräddprodukter.
På sluttampen kan man behöva täcka gratängen med ett lager ugnsfolie så att den inte bränner.