En rätt som jag ofta faller tillbaka på när jag inte riktigt vet vad jag ska göra till lunch är spenatsoppa. Så här gör jag min LCHF-variant:
Spenatsoppa med korvslantar och ägghalvor (c:a 3-4 portioner)
- c:a 200g fryst hackad spenat
- c:a 1,5 dl grädde och eventuellt vatten
- 1-2 msk Philadelphiaost
- 1-2 msk creme fraishe
- 2 msk smör
- 1 liten klyfta vitlök
- En doft cayennepeppar
- körvel
- mejram
- vitpeppar
- 1 tärning köttbuljong
- salt
- Några Wienerkorv med hög kötthalt
- Ett ägg per person (eller mer – ägg är gott)
Lägg den frysta spenaten i en kastrull. Häll på grädde och vatten i önskad mängd. Sätt på högsta värmen så att de frysta spenatbitarna smälter. Riv vitlöksklyftan på vitlöksfat eller pressa i den. Ha i Philadelphiaost, creme fraishe, smör och kryddor. Se noga till att köttbuljongen löser sig. Jag brukar använda Bongs buljonkuber då de inte har någon smakförstärkare i sig. De är däremot litet besvärliga att få att smälta så man får se till att röra noga. Det är ganska äckligt att få en salt bit buljong i munnen när man njuter av sin soppa. Ett tips kan vara att först lösa buljongen i litet varmt vatten bredvid soppan.
Har man kokkorv som korvslantar kan man helt enkelt skära dessa och lägga i dem litet mot slutet. Gör absolut inte samma sak med stekkorv! Det blir som gummiklumpar. Stekkorv måste skivas och stekas och läggas i allra sist.
Jag brukar börja koka äggen ungefär samtidigt som jag satt igång med soppan. Äggen läggs i kallt vatten och får koka fem minuter från att det har kokat upp. När äggtimern ringer häller jag av det varma vattnet och häller på kallt och låter det hela stå en minut. Då är äggen lagom att skala och dela.
Om man inte vill göra en LCHF-variant på soppan så rekommenderas att göra en bottenredning och minska ned på mängden grädde etc efter eget tycke.