En pizza utan en god tomatsås är inte mycket till pizza. Senast i somras åt jag på en restaurang som hade alla förutsättningar för att göra ett bra resultat. Deras pizzabotten var suverän och den bakades i en riktig ugn. Tyvärr var resten en ganska stor besvikelse och såsen smakade mer som en burk krossade tomater. Synd!
Här kommer mitt recept på en sås som ger ett lyft till pizzan. Detta recept går naturligtvis att följa oavsett om man gör en LCHF-pizza eller en vanlig pizza med mjöldeg.
Ingredienser (lagom till två runda pizzor)
- 2-3 msk tomatpure
- 1-2 msk ketchup
- Ett litet hörn av en köttbuljongtärning (eller grönsaksbuljong)
- Socker / Stevia – efter behov
- Salt
- Grovmalen svartpeppar
- 1/2 tsk oregano
- 1 väldigt liten pressad vitlök
- Basilika efter smak
- Vatten och eventuellt litet god olivolja
Lös upp ett litet hörn av en buljongtärning i en gnutta varmt vatten (jag använder micron). Tillsätt tomatpure och en gnutta ketchup. Späd med vatten och litet olja till en lagom konsistens. Till skillnad från påläggen till en pizza, där man eftersträvar så litet vatten som möjligt, vill man ha en ganska utspädd sås så att man kan breda på ett tunt skikt. Det ska inte vara alldeles för vattnigt men inte heller så tjockt så man kan ställa en sked i såsen.
Tillsätt övriga ingredienser. Oregano gör mycket för smaken. Jag brukar inte ha i basilika även om jag har färsk basilika på pizzan i slutändan. Var försiktig med vitlöken, den tar gärna överhand.
Smaka, smaka, smaka! Du vet när du har fått till en god sås när den smakar bra som den är.
Ett tunt lager sås gör att degen bakas som den ska!
Pingback: Pizzabotten på blomkål, ost och mandelmjöl | Mathias Mat